Естественият път на живота

Пътя на животаЕдин много богат човек отишъл при Учителят Зен с молба да му даде някакъв текст, който винаги да му напомня колко щастлив е бил със семейството си.
Учителят Зен му дал пергамент, на който бил красиво написан текст:
– Бащата умрял. Синът умрял. Внукът умрял.
- "Какво?" - ядосано казал мъжът- "Помолих те за нещо, което да ме вдъхнови, някакво учение, което може да остави следа в поколенията, а ти ми даваш нещо толкова подтискащо и мрачно?"
– " Ти ме помоли за нещо, което да ти напомня за щастието да живееш със своето семейство. Ако умре първо твоят син всички ще бъдат съсипани от болка. Ако умре твоят внук, това би било ужасно повторение на нещата. Обаче , ако семейството ти изчезне по начина по който е написано тук на пергамента, това би бил естественият ход на живота. По този начин, макар и да преминавате през моментите на болка, поколенията ти ще продължат да се развиват и съществуват за дълги времена напред.

2 коментара:

  1. Всяка мъдрост е лесна за разбиране...само трябва да се научим да виждаме докато гледаме, да чуваме, докато слушаме и да се вслушваме в чувството, докато разсъждаваме. Тогава разбираме, че сме част от всичко...Никой не измисля нищо ново, а само открива съществуващото, което е безгранично и многообразно...

    ОтговорИзтриване