Полезно и приятно

Изработка на цвете от полимерна глинаУдоволствие за мен е да работя и създавам все нови и интересни елементи от полимерна глина.
Понякога времето толкова бързо лети, че дори не съм разбрала, че са изминали 9 часа в работа.
Колкото повече се занимавам с глина толкова повече се увличам.
Преса за полимерна глина Разбира се това се нарича процес на трупане на опит.
Понякога възникват и проблеми, които разбира се те карат да търсиш и решения за тях.
Ето няколко полезни съвета за всички, които решават да започнат да се занимават с глина:
1. Всяко начало е трудно, но не се отказвайте - всичко идва с времето си. Така например разбрах, че основната съставка, която е важна при полимерната глина е така нареченият пластификатор, който държи глината пластична.
Когато той започне да намалява количеството си , тогава глината изсъхва и става твърда. Това разбира се затруднява нейното моделиране и трябват здрави ръце.
Ето ме и мен докато работяЗа да не се претоварвате , просто прибавете в една найлонова торбичка малко глина нарязана на дребно, омекотител за глина, олио или друг тип масло и започнете да мачкате глината.
Така тя ще умекне и ще запазите ръцете си чисти.
 2. Температура на печене - всяка фирма изписва на етикета си температурата, при която трябва да се пече готовата глина.
Инструменти за полимерна глина От моя скромен опит съм научила, че най-добре изпечената глина е при 110 градуса. Продължителността на печене за плътните елементи е 20- 25 минути, а за малките и тънките елементи е между 15 и 20 минути.
 3. Прегаряне на глината - случва се разбира се в началото да прегрят елементите, но за да не става това е хубаво да гу покриете с домакинско метално фолио.
Техника на работа с полимерна глина4. Лепене на глина - най- сигурното средство за това е да се вгради самият елемент в глината и така да се пече, всяко друго лепене независимо с какво лепило ще става, е рисковано, тъй като може да се отлепи след време в ръцете ви.
 5. Ако искате да имат блясък вашите изделия е хубаво да ги изшкурите с водна шкурка и да ги полирате с такава. След това е необходимо да нанесете лак за глина. За днес това е от мен,надявам се да съм била полезна. Ето и няколко снимки от работното ми място.

2 коментара:

  1. Прекрасна публикация!!! .... с много полезни съвети и снимков материал!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да съм била полезна и насърчителна за всички начинаещи :)

      Изтриване